Op zondag 27 januari hield het Comité zijn nieuwjaarsreceptie in Galerie id+Art in Hamme. De voorzitter maakte de balans op van een vruchtbaar jaar 2012 en stelde de plannen voor 2013 voor. Gastspreker Prof. Frans-Jos Verdoodt onderhield de gasten met een causerie ‘Over Filip, zijn vriend Casimir, de gevangeniscipiers en de aalmoezeniers’.

Op zondag 16 juni vond de overdracht van de tekstplaten met citaten uit Mensen achter de dijk plaats. Het FDP Comité heeft de drie laatste jaren gewerkt aan het opstellen van 13 tekstplaten her en der in de gemeente op plaatsen die in de roman beschreven worden. Het Comité heeft de tekstplaten overgedragen aan de gemeente, die voortaan zorg zal dragen voor het onderhoud. De plechtige ceremonie in aanwezigheid van de burgemeester vond plaats tijdens een receptie in de Orangerie van het Kasteel van Hamme van onze mecenas Hugo Van Geet.

Op 12 augustus overleed de Hammenaar Luk Buyle (° 1946). In september 2011 opende hij in zijn woning een Filip De Pillecyn Museum en gaf hij de Filip De Pillecyn Kalender (Hamme 1891-Gent 1962) uit.

Op zondag 20 oktober werden in het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands de Filip De Pillecyn Studies IX (2013) gepresenteerd. De voorzitter stelde het nieuwe jaarboek voor en wees op de gevarieerde inhoud en de ontdekking van het gevangenisdossier van de auteur, dat in de Studies opgenomen is. Gastspreker was Jean-Pierre Rondas (ex-Klara) die in een geestige lezing de vraag opwierp hoe het kwam dat twee totaal verschillende schrijvers en persoonlijkheden als FDP en Johan Daisne het goed met elkaar konden vinden. De toespraak werd erg gesmaakt door een talrijk opgekomen publiek. De toespraak wordt gepubliceerd in Studies X (2014).