Op zondag 13 november presenteerden we de Filip De Pillecyn Studies XII (216) in het Hof van Peene in Baasrode. De voorzitter lichtte de rijk gevarieerde inhoud van het nieuwe jaarboek toe en gaf het woord aan gastspreker Mr Jan Verstraete (advocaat aan de balie van Antwerpen), die sprak over ‘Het proces van Filip De Pillecyn herbekeken’. Op een boeiende manier vertelde hij hoe het proces tegen De Pillecyn in zijn werk was gegaan, de rol van zijn advocaat René Victor en de strenge rechters die de schrijver veroordeelden tot tien jaar hechtenis en een grote boete. De talrijke aanwezigen genoten na op de receptie in het prachtige decor van het volledig gerenoveerde Hof van Peene.

Op zondag 28 augustus vierde het Comité zijn jaarlijkse Filip De Pillecyndag. In samenwerking met VOS (Vlaamse Oudstrijders) organiseerden we een rondleiding door Campo Santo, het kerkhof in Sint-Amandsberg bij Gent, waar Filip De Pillecyn begraven ligt, naast groten van de Vlaamse beweging en literatuur als Jan Frans Willems, Karel Lodewijk Ledeganck, Karel van de Woestijne e.v.a. Rondgeleid door twee stadsgidsen, kregen we een inzicht in het ontstaan, groei en betekenis van deze voor de Vlaamse cultuur belangrijke begraafplaats. Aan het graf van De Pillecyn werden bloemen neergelegd door het FDP Comité, het VOS en door de nicht van de schrijver Lutgart De Pillecyn. Na de wandeling werd de namiddag afgesloten in het Sint-Janscollege in de Visitatiestraat, vlak naast Campo Santo, waar prof. em. Frans-Jos Verdoodt een boeiende voordracht hield over de literaire en politieke canon, de lieux de mémoire en de wisselende houding tegenover De Pillecyn. Op een receptie, aangeboden door het VOS en het FDP Comité, werd door een talrijke opkomst nagenoten van de inspirerende wandeling, de boeiende toespraken en het schitterende weer.

 

 

Op zondag 26 juni leidde beeldend kunstenaar Harold Van de Perre de leden en vrienden van het FPD Comité rond in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde, een bijzonder rijke schatkamer van Oost-Vlaanderen, waarvan hij ons de rijkdom liet zien door de ogen van de kunstenaar. Vervolgens vergastte hij ons te zijnen huize (Oud Klooster) op een lezing over zijn fascinatie voor twee totaal verschillende schrijvers - Filip De Pillecyn en Fjodor Dostojevski. De doorregende zondagnamiddag werd afgesloten met een receptie, waarop nog lang werd nagenoten van de persoonlijke benadering van de kunstenaar.

Op zondag 17 januari zetten we het jaar in met een Nieuwjaarsmatinee ten huize Lieve Janssen in het Wase Stiltegebied van Sinaai. Natuurgids Rita Robyn vertelde over de geschiedenis van het stiltegebied, waarna literair criticus Dirk Leyman zijn nieuwe lezing van Monsieur Hawarden toelichtte. Dichter Luc De Cleir las voor uit zijn eerste dichtbundel en de Hamse voordrachtkunstenaar en regisseur Tjen De Munck bracht een fragment uit Jan Tervaert. De matinee werd muzikaal opgeluisterd door Het Eenzaam Ensemble. Na de nieuwjaarstoast en een voorstelling van de activiteiten in het nieuwe jaar door Freddy Huylenbroeck volgde een receptie met een informele babbel. De opkomst was groot en de muzikaal-literaire combinatie werd erg gesmaakt.